INVESTICIJŲ PRITRAUKIMUI BŪTINAS VIENINGESNIS POŽIŪRIS

Vasario 24 dieną į Jurbarko Verslo centrą buvo pakviesti verslininkai susitikti su Jurbarko rajono savivaldybės meru ir tarybos sudarytos Investicijų skatinimo komisijos nariais. Susitikime dalyvavę verslininkai, o jų buvo daugiau kaip dvidešimt, turėjo galimybę išsakyti savo pastebėjimus ir pasiūlymus dėl investicinių sąlygų sudarymo Jurbarko savivaldybėje.

Pokalbio pradžioje Jurbarko rajono meras Ričardas Juška atkreipė verslininkų dėmesį į nesėkmingus savivaldybės bandymus viešo konkurso būdu parduoti kai kuriuos sklypus, numatant išankstines sąlygas šių sklypų tolimesniam panaudojimui.  Tačiau vėliau įvykdavo perpardavimai ir savininkų pasikeitimai sudarydavo sąlygas šiuos sklypus naudoti ne pagal pradžioje suderintas sąlygas ir numatytą paskirtį.

Meras taip pat užsiminė apie bandymus rasti būdų Jurbarko mieste  pastatyti baseiną. Savivaldybės vadovai svarstė verslininkų siūlymą pastatyti tokį statinį su sąlyga, kad savivaldybė jį per dešimt metų išpirktų iš stačiusios bendrovės. Tai savivaldybei kasmet kainuotų apie 1,5 mln. litų.

Norint parengti investicijų pritraukimo planą galima ir reikia numatyti nemažai tam reikalingų priemonių. Pabandžiau susirinkusius verslininkus nukreipti bendram darbui ir paanalizuoti galimybes išnaudoti savivaldybėje vykdomus investicinius projektus papildomos pridėtinės vertės sukūrimui. Ir tai ne papildomo PVM sumokėjimas, o minėtų investicijų panaudojimas tam, kad jos generuotų naujų darbo vietų sukūrimą bei pajamas ar bent jau leistų padengti naujai sukurtos infrostruktūros eksploatavimo kaštus.

Paminėsiu keletą iš verslininkų gautų pasiūlymų:

  • Visas studijas apie investavimo galimybes, kaip ir apie autobusų stoties statybos bei finansavimo galimybių studiją, skelbti Jurbarko savivaldybės tinklalapyje www.jurbarkas.lt viešam svarstymui ir pasiūlymų teikimui.
  • Sporto komplekso prie Jurbarko miesto gimnazijos masiniuose renginiuose pradėti iš žiūrovų ir sirgalių imti mokestį už galimybę stebėti sporto renginius. Tai leistų bent iš dalies padengti statinio eksploatavimo kaštus, o gal ir sukaupti papildomų lėšų įrangos atnaujinimui ir pan.
  • Nebetaikyti žemės mokesčio ir nekilnojamo turto mokesčio lengvatų, bet vietoj to geriau visiems mažinti šiuos mokesčius proporcingai surinktoms viršplaninėms pajamoms (virš suplanuoto biudžete). Tikriausiai siekiant gauti didesnes viršplanines lėšas, savivaldybės tarybai tektų svarstyti ir apie didesnį nenaudojamų ar apleistų žemės sklypų bei nekilnojamo turto apmokestinimą.
  • Pastatyti mieste pirčių kompleksą ir jo valdymą perduoti konkursą laimėjusiam privatininkui arba socialine globa ir rūpyba užsiimančiai įstaigai.
  • Žemės mokesčio ir nekilnojamo turto lengvatas taikyti tik naujai įkurtoms įmonėms, bet tik pirmuosius du ar tris metus.
  • Savivaldybė galėtų nupirkti 2 – 3 plokščiadugnius (nedidelės grimzlės) laivus turistų (po 20 -30 vietų) plukdymui tarp artimiausių prieplaukų Jurbarko rajone, nuo Viešvilės iki Seredžiaus. Tokią paslaugą galėtų organizuoti ir teikti konkurso būdu parinktas privatus operatorius.

Susitikimo pabaigoje buvo sutarta dar kartą susitikti, kai priemonių plano projektas jau  bus parengtas ir, prieš svarstant jį rajono savivaldybės taryboje,  pabandyti kartu su verslininkais  rasti vieningesnį požiūrį.

Norėdami parengti gerą planą investicijų pritraukimui, svarbiausia mums susitarti dėl esminių principų, pagal kuriuos mes galėtume apsipręsti kai vertinsime galimybes investicijoms:

  • Ar prioriteto tvarka skirsime koofinansavimą socialinių reikmių tenkinimui ar tik tiems galimiems projektams kurie generuos darbo vietas ir pridedamą vertę?
  • Kaip elgsimės su mokesčiais už žemę ir nekilnojamą turtą. Atleidimą nuo mokesčio taikysime investuojantiems ir kuriantiems,  ar visiems po lygiai mažinsime surinktų viršplaninių lėšų dalimi bendrus tarifus?
  • Ar savivaldybės taryba pritars investiciniams sumanymams turimus vertingus žemės plotus (sklypus) nuomuoti pagal iš anksto numatytas sąlygas (keliant labai konkrečius tikslus ir uždavinius funkcinei paskirčiai) viešuose konkursuose? Ar vėl bandysim „prisiglostyti” išskirtinių sąlygų besitikinčias įmones?
  • Ar savivaldybė pritartų išperkamosios nuomos sąlygomis įsigyti 2- 3 plokščiadugnius laivus (20 – 30 vietų) turistų plukdymui, operatoriaus vaidmenį, pagal sutariamas sąlygas, perduoti privačiam operatoriui?
  • Ar ES pinigais sukuriamus infrostruktūrinius ojektus: sporto kompleksus, atnaujintus pastatus kviesime eksploatuoti privatininkus ar remsimės tik viešojo administravimo įstaigų gebėjimais?

 

Ko gero teks sudėlioti plano nuostatas su galimomis alternatyvomis, dėl kurių galėtų būti balsuojama rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Labai norisi sulaukti dar daugiau konkretesnių pasiūlymų su galimais alternatyviais sprendimų siūlymais kol planas dar nebaigtas.

 

Saulius Lapėnas

Jurbarko rajono savivaldybės tarybos Investicijų komisijos pirmininkas

Plačiau apie susitikimą:http://www.jurbarkiskis.lt/index.php/naujienos/8285-verslininkai-su-valdia-kalbjosi-apie-investicijas

http://www.musulaikas.com/?id=5&nid=1981

 

www.jurbarkiskis.lt :

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *