JURBARKE VALSTYBĖS DIENĄ AIDĖJO „PILIES AIDAS“

Panemunės pilyje penktą kartą surengtas menų festivalis „Pilies aidas“ pasiūlė gausią kultūros renginių programą. Šiais metais ypatingu laiku – per Valstybės dieną – surengtas festivalis turėjo ir valstybingumo koncepciją. „Liepos 6 diena Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) šventė pasirinkta neatsitiktinai. Šiandien Lietuvos valstybei kaip niekada reikalingi kūrybingi ir iniciatyvūs piliečiai, gebantys savo kūrybinius įgūdžius pritaikyti įvairiose gyvenimo ar darbo srityse“ – teigia vienas iš šio festivalio iniciatorių ir rengėjų S.Lapėnas – „O būtent kūrybingumo ugdymas ir yra pagrindinė festivalio misija“.

Po liepos 5 d. Panemunės pilies kieme įvykusios festivalio įžangos – šiuolaikinių šokių muzikos fiestos su DJ: Jurbarko radijo merginomis, Enriso, Andriumi M ir ZIP FM „Radistais“ – galima buvo neabejoti festivalio sėkme. Apie vidurnaktį Panemunės pilies kieme šoko beveik tūkstantinė jaunimo minia

 

 

 

Liepos 6-ąją, po iškilmingos atidarymo ceremonijos Panemunės pilies menėje buvo rengiamos akademinės valandos, kuriose žinomi dainuojamosios poezijos atlikėjai ir bardai kvietė intymiam pokalbiui ir dalinosi profesine patirtimi.

Šiais metais „Akademines valandas su bardu“ pradėjo dainuojamosios poezijos atlikėjas, vilnietis Povilas Girdenis (sulaukėme unikalių žemaitiška tarme parašytų dainų), o tęsė – atlikėja kaunietė Eglė Gelažiūtė (dainų bei tekstų kūrėja ir atlikėja) kartu su smuikininke Sona Packevičiūte.

O bardas, poezijos ir prozos kūrėjas, anykštėnas Kazimieras Jakutis subūręs šalia savęs visą ansamblį pristatė savo DVD „Aukštaitijos dangui“. Video: http://www.youtube.com/watch?v=3JB3boqT3co 

Klausytojus sužavėjo klaipėdiečio vaikiškų dainų autoriaus Jono Baltoko sukurti ir atlikti kūriniai.

Vienam iš festivalio organizatorių jurbarkiečiui Sauliui Lapėnui be organizacinių rūpesčių, teko pačiam „pravesti“ „Akademinę valandą su bardu“, vietoje rokiškietės dainų autorės ir atlikėjos Vilijos Urbonienės, kuri negalėjo atvykti į festivalį.

Panemunės pilies kieme visi galėjo apžiūrėti Česlovo Lukensko asmeninę parodą „Mumifikatai“, užsukti į Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros studentų darbų fonoteką, aplankyti Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo plastiko studentų kūrybines dirbtuves. Festivalio metu prisistatė ir Kauno kolegijos J. Vienožinskio fakulteto studentai. Jie surengė kūrybines dirbtuves ir pristatė Aprangos dizaino katedros  studentų kolekcijas.

Festivalio metu pirmą kartą kūrybines dirbtuves rengė ir moksleiviai – į jas kvietė Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklos Dailės skyrius. Kartu su šia iniciatyva buvo rengiama ir kita – Agnės Banytės vadovaujama Jurbarko Konstantino Glinskio teatro Vaikų ir jaunimo studija demonstravo teatrines improvizacijas.

Festivalio „Pilies aidas“ pagrindinės dienos popietę vyko „Koncertas be pertraukos“. Šiame koncerte pasirodė grupės „Varnos“ (Klaipėda), „Intro“ (Šiauliai), „Kreizas“ (Vadžgirys), atlikėjai Ignas Lapienis (Raudondvaris), Almantas Tamošaitis (Jurbarkas), Adas Adolfas Nausėda (Šilutė), „Matrica“ Marta Kriščionaitytė ir Patricija Baužaitė (Jurbarkas) bei Kastytis Petryla (Raseiniai).

21.00 val. visi festivalio dalyviai turėjo galimybę iškilmingai su visu pasauliu sugiedoti Lietuvos valstybės himną. Prieš tai į sceną buvo įneštos Lietuvos valstybinė vėliava kartu su Jurbarko savivaldybės ir Dailės akademijos vėliavomis. Papildomo iškilmingumo šiai ceremonijai suteikė Vadžgirio sakralinio choro dainininkai.

Po šios ceremonijos Jurbarko rajono savivaldybės meras Ričardas Juška ir festivalio organizatoriai įteikė padėkas menų festivalio rėmėjams ir dalyviams.

Festivalyje „Pilies aidas“ koncertavo ir profesionalai – grupės „Rebelheart“, „Aktorių trio“, „Midula“. Apie vidurnaktį šalia Panemunės pilies tvenkinio Jurbarko kultūrizmo ir fitneso klubas „Progresas“ bei šokių studija „Era“ pasekė įspūdingą „Ugnies ir šešėlio sakmę“.

Šiuo įstabiu reginiu festivalis nesibaigė – norintys linksmintis iki aušros buvo kviečiami į „Bardų kaimelį“, kuriame prie laužo, skambant gitaroms, galima buvo išgirsti įvairiausio stiliaus dainas: nuo populiarių liaudies melodijų iki autorinių kūrinių.

Menų festivalis „Pilies aidas” pradėtas rengti 2007 m. Festivalio centras – Vilniaus akademijai priklausanti rekonstruota Panemunės pilis, Jurbarko rajono savivaldybėje.

Šių metų gegužės mėnesio pradžioje Panemunės pilyje įvyko Vilniaus dailės akademijos surengtos Panemunės pilies vakarinio korpuso atidarymo iškilmės po ilgai trukusių restauravimo ir renovavimo darbų.

Daugiau nei 400 metų skaičiuojanti Panemunės pilis, dar vadinama Gelgaudų arba Vytėnų pilimi, yra vienas iš žymiausių Lietuvos architektūros ir kultūros paminklų. Vengrų kilmės dvarininko Jonušo Eperješo 1604 m. pastatyta pilis yra ryškiausias renesansinės rezidencinės pilies pavyzdys Lietuvoje. Tai ne krašto gynybai skirta tvirtovė, o tipiška XVII a. didiko pilis su gynybiniais įrengimais, gyvenamaisiais ir ūkiniais pastatais. Manoma, kad pilį statė architektas Petras Nonhartas.

Straipsnis pastoviai bus pildomas video įrašais.

 

Rasida Kalinauskienė,

menų festivalio „Pilies aidas 2013” atstovė spaudai.

Fotonuotraukų autorė Jogailė Zairytė

http://www.musulaikas.com/?id=5&nid=3726

http://manojurbarkas.lt/naujiena/jurbarke-valstybes-diena-aidejo-pilies-aidas

 

Tai pat žiūrėkite

Panemunės pilies kieme aidėjo meno garsai

Praėjusį savaitgalį Panemunės pilies kieme planuotam surengti šeštajam menų festivaliui „Pilies aidas” įvykti nesutrukdė nei …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *